Król: prognozy dla crowdfundingu są bardzo pozytywne

Posted on Grudzień 5, 2012 | 0 comments

Udzielając komentarza do ciekawego raportu o presumeryźmie w Polsce, Karol Król, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Crowdfundingu mówi:

„przyrost [środków pozyskanych dzięki finansowaniu społecznościowemu – przyp. autora] jest gigantyczny i wszystko wskazuje na dalszy szybki wzrost, bo startują kolejne platformy, zwiększa się świadomość tego zjawiska i pozytywne przykłady udanych projektów”.

Zapytany o prognozy dla rozwoju crowdfundingu w Polsce dodaje, że:

„są bardzo pozytywne, bo finansowanie społecznościowe jest wręcz pożądane – na mnóstwo projektów i przedsięwzięć biznesowych, społecznych i kulturalnych brakuje pieniędzy. Można zaobserwować też negatywny wpływ luki kapitałowej występującej na naszym rynku. Crowdfunding otworzy przepływ pieniędzy od nowego typu dawcy kapitału – Internauty,
który chce współtworzyć ciekawe projekty i korzystać z efektów ich realizacji.”

W raporcie przedstawiona jest koncepcja presumenta, jego motywacji, a także wyniki badań przeprowadzonych na grupie Polaków. Presument to rodzaj konsumenta zdolnego i chętnego by zaspokoić swoje pragnienia poprzez zaangażowanie w proces wytwarzania produktów i usług zanim ukażą się one na rynku. PRESUMENCI uwielbiają angażować się w produkty i usługi, udzielać im poparcia, również finansowego, i promować je zanim staną się ogólnie dostępne. To z kolei możliwe jest przede wszystkim na portalach finansowania społecznościowego.

Pełna treść raportu w języku polskim

Infografika „Presumenci”