Z życia PTC – październik 2012

Posted on Październik 29, 2012 | 0 comments

Nie informowaliśmy na blogu o aktualnych działaniach od jakiegoś czasu, ale cały czas realizujemy założone cele. Już niebawem zaprosimy Państwa do udziału w konferencji poświęconej tematyce finansowania społecznościowego w Polsce, która prawdopodobnie odbędzie się na początku grudnia.

Polskie Towarzystwo Crowdfundingu jest partnerem w nieformalnych rozmowach z reprezentami administracji państwowej i politykami, którzy deklarują zainteresowanie tą tematyką. Odbyliśmy szereg spotkań, których efekty będą z pewnością widoczne w przyszłości. W telegraficznym skrócie opisujemy najważniejsze wydarzenia z życia PTC, a już niebawem ogłosimy plan dalszych prac.

• Polskie Towarzystwo Crowdfundingu bierze udział w pracach European Crowdfunding Network i World Crowdfund Federation, angażując się w działania na poziomie międzynarodowym.
  • Stale otrzymujemy od Państwa zgłoszenia dołączenia do Stowarzyszenia, na które odpowiemy po ustaleniu tejże procedury przez Zarząd PTC.
  • Prezes PTC Olgierd Porębski poprowadził panel dyskusyjny dot. crowdsourcingu i crowdfundingu podczas Filmteractive Festival w Łodzi.
  • O tematyce finansowania społecznościowego, zwłaszcza w kontekście prawnym rozmawiamy i udzielamy obszernych komentarzy dziennikarzom, dzięki czemu poprawne merytorycznie opisy tego mechanizmu trafiły do poważnych polskich mediów, w tym przede wszystkim prasy ogólnopolskiej.
  • Minister Michał Boni zapowiedział, że prace nad prawnymi aspektami finansowania społecznościowego są jednym z priorytetów prac MAC, ale nie jest znany ich harmonogram.
  • Z radością obserwujemy rozwój portali finansowania społecznościowego w Polsce, a przede wszystkim zakończenie z sukcesem dużych projektów nieudziałowych, jak i udziałowych.
  • Zachęcamy do przyłączenia się do akcji zainicjowanej przez Karola Króla na crowdfunding.pl, w której namawia on do crowdsourcingu tłumaczenia „A Framework for European Crowdfunding”, dokumentu opisującego podstawy merytoryczne i wyzwania związane z popularyzacją finansowania społecznościowego w Europie.

Zachęcamy także do subskrypcji aktualności na naszym profilu na facebook’u!